Ministrica Nina Obuljen Korinžek uručila ravnateljici DADU Nikolini Pozniak UNESCO-vu povelju “Sjećanje svijeta”

U ponedjeljak, 05. veljače 2024., uz zahvale i čestitke svima koji su svojim stručnim i znanstvenim radom pridonijeli izučavanju i prezentaciji vrijednog arhivskog gradiva, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je ravnateljici Državni arhiv u Dubrovniku Nikolini Pozniak povelju UNESCO -a povodom upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-ov popis „Sjećanje svijeta“. Ministrica se, osim ravnateljici, zahvalila svim sadašnjim ali i prethodnim djelatnicima Državnog arhiva u Dubrovniku, a posebnu zahvalu uputila je i akademkinji Nelli Lonza koja je svojom recenzijom imala čast poduprijeti ovu nominaciju.

Podsjećamo, 73 arhivska fonda iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku te kao bogato povijesno vrelo omogućavaju detaljno proučavanje dubrovačke prošlosti, stila života starih Dubrovčana i pružaju mnoštvo podataka o državno – pravnom ustroju Dubrovnik, na Općoj skupštini UNESCO-a u studenom 2023. upisani su na listu „Sjećanje svijeta“.

Ministrica je također pozdravila odluku Gradskog vijeća Grad Dubrovnik da proglasi 2024 „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ tijekom koje će se brojnim programima podsjetiti na bogato kulturno, povijesno i graditeljsko nasljeđe Dubrovnika uvrštenog u nasljeđe čovječanstva.

Skip to content