Predavanje: “Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika”

Poznati znanstvenik, povjesničar i novinar iz Beča dr.sc. Wolfgang Pav održao je ovog utorka predavanje u Državnom arhivu u Dubrovniku na temu Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika.

Upravo na liku i djelu Nika Nardellija, ove zanimljive povijesne ličnost koja je danas gotovo zaboravljena Wolfgang Pav je i doktorirao na Sveučilištu u Beču 2010. Dio istraživanja dr. sc. Wofganga Pava vezano je za arhivsku građu Državnog arhiva u Dubrovniku zbog je i želio rezultate svog istraživanja predstaviti stručnjacima i građanima Dubrovnika, za koji ga veže ne samo znanstveni nego i dugogodišnji prijateljski odnos kao člana Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča.

Tijekom predavanja dr. sc. Wolfgang Pav pojasnio je na koji je način Niko Nardelli djelovao u ozračju napetosti između bečke birokracije s jedne strane i interesa svoje domovine s druge strane, u kakvim je situacijama kao visoki dužnosnik zastupao želje Vlade u Beču u Dalmaciji te kako je doprinosio interesima domovine i njenih stanovnika. Pav je predavanje otvorio zanimljivim životopisom Nika Nardellija rođenog u Dubrovniku 1857. Nakon uspješne službeničke karijere u dobi od 49 godina car Franjo Josip imenovao ga je 1906. za Namjesnika Dalmacije. Bio je imenovan, a ne biran. Kao državni službenik, naglasio je Pav, Nardelli je bio ovisan o Vladi u Beču i u svakom trenutku je mogao biti opozvan, ali je kao vrhunski političar imao i velike ovlasti i mogućnost utjecaja. Nardelli je i jedini civilni dužnosnik tijekom više od 100 godina Monarhije porijeklom iz Dalmacije, točnije iz Dubrovnika.

Transkript predavanja moguće je preuzeti na sljedećoj poveznici:

Cijeli tekst doktorske disertacije moguće je preuzeti na mrežnim stranicama Sveučišta u Beču:

https://utheses.univie.ac.at/detail/10536#

Skip to content