Povodom obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta predsjednik Milanović razgovarao s ravnateljicom Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolinom Pozniak i akademkinjom Nellom Lonza

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika Republike s ravnateljicom Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolinom Pozniak i akademkinjom Nellom Lonza. Povod susreta je obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta.

Dubrovački statut je pravna zbirka, sastavljena 1272., a iako nije najstarija u Europi, pa ni na našoj obali, postala je i ostala temelj pravnog poretka dubrovačke zajednice preko pet stotina godina, rečeno je na sastanku. S obzirom da je Statut s vremenom postao jednim od najrječitijih biljega dubrovačke zajednice i važnim elementom njezinog kolektivnog identiteta, uz bok Svetoga Vlaha i zidina, Grad Dubrovnik je na inicijativu Državnog arhiva u Dubrovniku proglasio ovu godinu, Godinom Dubrovačkog statuta.

Ravnateljica Pozniak i akademkinja Lonza informirale su predsjednika Milanovića kako je središnje obilježavanje 750 godina donošenja Dubrovačkog statuta organizirano 29. svibnja u Palači Sponza, u sjedištu Arhiva u kojem se čuvaju dva najstarija službena primjerka Statuta. Isto tako, kazale su kako je Arhiv prilikom obilježavanja ove obljetnice surađivao sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je upotpunio izložbu eksponatima iz svog fundusa, a autorica ovogodišnje izložbe, samog koncepta i selekcije izložaka je akademkinja Nella Lonza. Naposljetku, izrazile su uvjerenje da će Republika Hrvatska iskoristiti ovu visoku obljetnicu za predstavljanje bogate pravne baštine Dubrovnika domaćim i stranim posjetiteljima.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Skip to content