Međunarodni dan arhiva

Dana 9. lipnja obilježava se Međunarodni dan arhiva, na temu ”Katastrofe u arhivima”.

Državni arhiv u Dubrovniku sudjelovat će svojom izložbom “Sponza 1520.-2020.” u kojoj će se prikazati povijest Palače od njezine gradnje preko arhitektonskih intervencija koje su slijedile izmjenama izvorne namjene objekta.

Palača Sponza je od 1952. sjedište Državnog arhiva u Dubrovniku koji je svoje najteže povijesne trenutke dezintegracije arhivskog gradiva, kao svojevrsne „katastrofe“, imao u periodu od gotovo 140 godina nakon pada Dubrovačke Republike. Arhitektonske izmjene palače polovinom 20. stoljeća značajno su doprinjele konačnom objedinjavanju vrijednih fondova. Kao jedna od rijetkih građevina koje su izdržale katastrofu Velike trešnje 1667., palača je izdržala i kušnje teških vremena Domovinskog rata, zakrilivši gotovo tisuću godina naše pisane baštine.

Izložbu možete pogledati u Atriju palače Sponza te virtualno na našim web i facebook stranicama https://dad.hr/izlozba-sponza-1520-2020/

(Sabirni centri Državnog arhiva u Metkoviću i Žrnovu također će obilježiti Međunarodni dan arhiva, prigodnim virtualnim izložbama na svojim facebook stranicama)

Skip to content