Izložba „Palàc – gordi trag lastovske prošlosti“

Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo obilježit će ove godine Međunarodni dan arhiva na Lastovu.

U utorak, 11. lipnja 2024. u prostorijama Društvenog centra Lastovo s početkom u 20 sati otvorit će se izložba „Palàc – gordi trag lastovske prošlosti“.

Na mjestu Kneževa dvora u Lastovu posljednjih godina 19. st. podignuta je neorenesansna rezidencija obitelji Garbini, a koju će naslijediti obitelj Fantela. Stjecajem okolnosti, unutrašnjost ove kuće zvane Palàc sačuvala se do današnjeg dana, gotovo intaktna, i predstavlja pravu vremensku kapsulu s brojnim predmetima iz svakodnevnog života. Sačuvalo se i mnoštvo arhivskih zapisa, između ostalog i fotografije, kako pozitivi tako i negativi na staklu i plastici.

Nakon sređivanja zatečenog gradiva, digitalizacije fotografija i dijela ostalog gradiva (obiteljska pisma, trgovački katalozi, novinski članci…), ASC Korčula-Lastovo u suradnji s Općinom Lastovo, Turističkom zajednicom općine Lastovo i udrugom Dobre Dobričević priredit će dokumentarnu izložbu, prvu takvu na Lastovu od početka svojeg rada.

Izložba će uz spomenute fotografije dati povijesni pregled nastanka ove zgrade i života njezinih stanara. Prvi dio obrađuje vrijeme od stjecanja američkog kapitala Nikole Garbinija veletrgovinom jabukama u New Orleansu sredinom 19. st. do povratka na Lastovo i gradnje zgrade. Kao najmoćniji Lastovci, Garbinijevi su samosvjesno odabrali mjesto gradnje zbog simbolike nekadašnje vlasti i moći. Drugi dio pokriva razdoblje međuraća 20. st. kada u Palacu stasava obitelj Fantela – nasljednici Garbinijevih. To je vrijeme obilja, kako u Palàcu u čijem prizemlju djeluje obiteljska trgovina, tako i na Lastovu koje je bescarinska zona pod talijanskom upravom. Treći dio se bavi poslijeratnim razdobljem, a poslije iseljenja dijela obitelji u Italiju. U novom socijalističkom uređenju Palàc i dalje stoji kao gordi znamen veleposjedničke i građanske prošlosti, nijemi oponent novom režimu, a njegovi gospodari postaju čuvari bolje prošlosti, sluge Palàca, njihove palače i grobnice.

Izložba će biti otvorena do 25. lipnja 2024. u jutarnjim satima.

Skip to content