Novosti
 
 
 
DANI PRIKUPLJANJA USPOMENA PRVOG SVJETSKOG RATA U DUBROVNIKU
Državni arhiv u Dubrovniku poziva na sudjelovanje u jedinstvenom online arhivu Prvog svjetskog rata Europeana 1914-1918
Imate li na šufitu ili ispod kreveta skrivenu kutiju koja čuva dnevnike vašeg pradjeda ili prabake iz razdoblja od 1914. do 1918. godine? Njegove vojne medalje? Fotografiju uz koju je povezana još neispričana priča?

Ako imate - vaše uspomene mogu postati globalno dostupne kao dio jedinstvenog europskog projekta kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Ministarstvo kulture RH u suradnji s Europeanom želi prikupiti i objaviti vrijednu osobnu ostavštinu iz razdoblja od 1914. do 1918. godine. Time i naši građani i građanke mogu doprinijeti sadržaju arhiva na Europeana 1914-1918.eu kao najvažnijem izvoru originalnih materijala koji svjedoče o Prvom svjetskom ratu i koji već sadrži brojne dokumente iz institucija iz svih krajeva Europe i svijeta. Stoga Državni arhiv u Dubrovniku poziva građane i građanke Hrvatske da donesu fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise na Dane prikupljanja uspomena. Dani prikupljanja uspomena održat će se u Dubrovniku, 19. i 20.prosinca 2014. u Državnom arhivu Dubrovnik (Sponza) i u Arhivskom sabirnom centru Korčula - Lastovo u Žrnovu.

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnike, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno će digitalizirati te će ih Europeana zatim postaviti na web stranicu Europeana 1914-1918, a građani svoje uspomene i dalje zadržavaju u obiteljskoj ostavštini.

Sudjelovanje u Europeaninom projektu još je jedna aktivnost Ministarstva kulture RH u sklopu sveobuhvatnog nacionalnog programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, a u suradnji s Povjerenstvom za koordinaciju obilježavanja Prvog svjetskog rata Vlade Republike Hrvatske.

Europeana je organizirala više od 150 događaja za prikupljanja uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400 tisuća rijetkih dokumenata digitaliziranih u deset nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100 tisuća osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10 tisuća sudionika rata, a donijeli su ih članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe.

Za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati danima sakupljanja uspomena više informacija o tome kako sami fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu dostupno je na Europeana 1914-1918 internetskim stranicama.